Горілка – це лише спирт, змішаний з водою? Ні, це навіть називається інакше!

0 Comments

Горілка - це лише спирт, змішаний з водою? Ні, це навіть називається інакше!

Навколо горілки витає багато міфів. Найпоширеніший – це те, що за смаком вона не відрізняється, адже це лише спирт, змішаний з водою. Як розводити спирт до 40 градусів водою розповідають за цим посиланням https://2tuza.com.ua/?p=59134.

За такою логікою, виходить, що вино – це виноградний сік, що лише забродив, і відрізняється за смаком тільки білий і червоний виноград. Погодьтеся, що це нісенітниця. Адже ми говоримо про вино, а не про виноградну брагу.

Вино – це кінцевий продукт, на смак якого впливає багато факторів, крім винограду: якими дріжджами зброджувалося (так, вони теж впливають на палітру аромату та смаку), як фільтрували, витримували. Ось і горілка – це також кінцевий продукт.

А суміш спирту з водою називається інакше! А саме – сортуванням.

Так, саме так! Сортування – це водно-спиртова рідина і технічно ще не є горілкою.

Можна порівняти сортування з пивним суслом чи виноградною брагою. Тобто, не останній етап отримання горілки.

Від сортування до горілки потрібно пропустити через вугільний фільтр, кварцовий пісок або інший фільтр попереднього очищення.

Горілка - це лише спирт, змішаний з водою? Ні, це навіть називається інакше!

Навіщо водно-спиртову суміш пропускати через якісь там фільтри?

Вся справа в тому, що не так просто розчинити спирт у воді. Одним перемішуванням або збовтуванням тут не обійтися. Це дуже складний хімічний процес, де крім утворення водневих зв’язків ще як би “видавлюються” ефіри і альдегіди, що залишилися. Ось усі ці зайві домішки у процесі розчинення спирту у воді зв’язуються з вугіллям, коли проганяєш сортування через фільтр.

Далі процес ще складніший – доведення кінцевого смаку за допомогою різних добавок. Додають, наприклад, цукор. Він не тільки впливає на смак та аромат горілки, але ще збільшує температуру замерзання. Це дуже актуально для холодних регіонів нашої країни, щоб горілка у дорозі до складу чи точки продажу не йшла перемороженою.

Продаються готові ароматизатори для горілки, які за деякими аналізами роблять продукт більш стабільним. Наприклад, німецький “Боніфікатор ОЕ 698227” або французька харчова добавка ASM 665. Вони всі безпечні та відповідають техрегламенту Митного союзу ТР ТС 029/2012 “Вимоги безпеки харчових добавок, ароматизаторів та технологічних допоміжних засобів”.

Висновки

  1. Спирт, змішаний із водою – це не горілка. А сортування.
  2. Горілка відрізняється за смаком, тому що крім води та спирту туди можуть додавати цукор, настої, харчові добавки рослинного походження.

Ось ми розвіяли з вами ще один міф зі світу алкоголю.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *