Чи є висип 100% ознакою ВІЛ?

0 Comments

Чи є висип 100% ознакою ВІЛ?

ВІЛ, як ми вже знаємо, є вірусним захворюванням, що руйнівно впливає на імунну систему.

І однією з перших ознак ВІЛ-інфікування організму є появи на тілі шкірних висипів різного характеру. Ці висипання відрізняються специфічною симптоматикою, а деяких випадках висип не носить яскраво вираженого характеру, довго залишаючись непоміченою. Сифілітична висипка – як виглядає у чоловіків і жінок показали за цим посиланням https://goncharyk.com.ua/archives/20073.

Який вигляд має висип при ВІЛ?

Чи виступає висипка при ВІЛ відразу після зараження?

Чи є висип 100% ознакою ВІЛ?

Що ж є причиною появи висипки?

На ці запитання ми й спробуємо знайти відповіді.

Як правило, близько 90% людей з ВІЛ-інфекцією страждають на шкірні проблеми.

Висипання при ВІЛ мають паразитарно-вірусний характер, і найчастіше висипання і є одним з перших симптомів ВІЛ-інфікування. Це тому, що вірус руйнує клітини імунної системи, які борються з інфекцією. Таким чином, ВІЛ робить організм хворого на більш сприйнятливий до будь-якої інфекції і, тим самим, викликає проблеми зі шкірою.

Висипання можна віднести до ранніх ознак наявності ВІЛ і з’являється вона вже через два-три тижні після контакту з вірусом.

Але висипання на шкірі – це не обов’язково симптом ВІЛ, він також може бути симптомом інших, менш небезпечних збудників, наприклад, алергічної реакції або якихось проблем зі шкірою.

Висипання може розвиватися через зараження ВІЛ або він може бути побічним ефектом від прийому тих ліків, якими лікують це захворювання. До таких ліків, наприклад, можна віднести ампренавір, абакавір та невірапін.

Висипання, як алергічна реакція на медичні препарати, є сигналом до того, що можуть виникнути серйозніші проблеми. Це можуть бути проблеми з диханням або ковтанням, запаморочення та лихоманка.

Наприклад, одним із серйозних алергічних проявів при лікуванні ВІЛ є Синдром Стівенса-Джонсона (SJS). Висипання вражає шкіру і слизові оболонки і дуже швидко поширюється, після чого людину починає лихоманити і виникає набряк обличчя та язика.

Бувають випадки, коли висип, після прийому ліків, вражає 30% шкіри та викликає токсичний епідермальний некроліз, який є небезпечним для життя станом.

Якщо є сумніви, візит до лікаря не завадить.

Крім того, огляньте самостійно свої шкірні покриви.

Висип при ВІЛ червоний (у людей зі світлою шкірою) і темно-фіолетовий (у темношкірих), злегка піднятий і дуже сверблячий. Інтенсивність висипу буває різною: у деяких випадках вона сильна і покриває велику ділянку тіла, в інших буває незначною та малопомітною. Слід звернути увагу на локалізацію висипки. Плечі, груди, обличчя, торс і руки – це ті ділянки тіла, на яких вона з’являється найчастіше.

Висипання, що з’являється у ВІЛ-інфікованих людей, не є переносником хвороби, заразитися через неї неможливо.

Слід остерігатися не самої висипки, а факторів, які цей висип викликають.

Що ж є причиною появи висипки?

Висипання при ВІЛ виникає через зменшення кількості білих кров’яних тілець (клітин) або лейкоцитів в організмі хворого. І виникнути вона може на будь-якій стадії зараження, хоча найчастіше, це другий-третій тиждень після потрапляння вірусу в організм. Ця стадія отримала назву сероконверсії і на цій стадії інфекцію можна виявити у крові при здачі аналізу.

Але в деяких випадках ця стадія хвороби відсутня і тому висип у хворих на ВІЛ з’являється на пізніших етапах зараження. Наприклад, на третій фазі зараження ВІЛ висип може виникнути через дерматит. Такий вид висипу має рожевий або червонуватий відтінок і супроводжується інтенсивним свербінням. Висипання такого роду, найчастіше, захоплює область паху, пахв, груди, обличчя та деякі ділянки спини, і може не проходити протягом одного-трьох років.

Щоб зняти симптом свербежу та зменшити висипання, призначаються антигістамінні препарати, наприклад, бенадрил, гідрокортизон, або атаракс, або крем з кортикостероїдами.

Чи є висип 100% ознакою ВІЛ?

Що ще можна зробити, щоб полегшити симптоми?

Крім медикаментів, можуть допомогти деякі зміни способу життя.

Уникайте спеки та прямого сонячного світла.

Намагайтеся не переохолоджуватися.

Відмовтеся від гарячої ванни та душу. Віддайте перевагу холодній ванні і холодному обмиванню, щоб вгамувати висип, і не тріть шкіру при миття.

Після водних процедур нанесіть на шкіру природний зволожувач, наприклад крем з маслом кокосу або алое, щоб допомогти загоєнню. Верхній шар шкіри нагадує пористу губку, тому нанесення зволожуючого крему після стимуляції пір зможе затримати воду всередині шкіри і не дасть їй висохнути.

Уникайте продуктів, до складу яких входять такі речовини, як вазелін, метил-, пропіл-, бутіл-, етилпарабен і пропілен гліколь. Будучи синтетичними компонентами, вони викликають запалення шкіри та загострення алергічної реакції.

Одяг має бути м’яким і, бажано, з бавовни або інших натуральних матеріалів.

Синтетика не пропускає повітря і викликає потовиділення та як наслідок, подразнення шкіри. Відмовтеся від щільного одягу, який може натирати шкіру і ще більше посилювати стан висипки.

Які ж шкірні захворювання виникають у ВІЛ-інфікованих?

Їх збудник – грибок, який призводить до розвитку дерматозів. 1. Мікотичні ураження.

Виникають під впливом стрептококів і стафілококів і характеризуються висипом заповненим гноєм. Піодерміти.

Причина її появи – ушкодження судинної системи. На тілі з’являються еритематозні, геморагічні плями, телеангіоектазії.3. Плямистий висип.

Зазвичай з’являється на початкових стадіях захворювання на ВІЛ і супроводжується сильним лущенням.4. Себорейний дерматит.

Характер такого висипу залежить від джерела ушкодження.5. Вірусні ушкодження.

З’являються вже на третій та четвертій стадіях ВІЛ та СНІДу, наприклад, у вигляді розвитку таких хвороб, як волохата лейкоплакія та саркома Капоші.6. Злоякісні новоутворення.

Висипання виникають у вигляді окремих елементів або утворюють осередки ураження.7. Папульозний висип.

Протягом хвороби, заражені ВІЛ, повинні приймати противірусні препарати. Разом із лікарем підберіть препарат, на який не буде алергічної реакції. Це допоможе збільшити кількість т-лімфоцитів та усунути різні симптоми ВІЛ, у тому числі й висипання.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *