Яснотка пурпурна (Lamium purpurium)

0 Comments


Домен: Еукаріоти

Царство: Рослини

Відділ: Квіткові

Клас: Дводольні

Порядок: Ясноткоквіткові

Сімейство: Ясноткові

Рід: Яснотка

Вигляд: Яснотка пурпурна

 

Яснотка пурпурна (Lamium purpurium)Яснотка пурпурна (Lamium purpurium)

Яснотка пурпурова (Яснотка пурпурова, червона кропива, шандра) – багаторічні трав’янисті рослини висотою 5-25 см. Квітки невеликі, рожеві або темно-рожеві, двогубі, шоломоподібні, сидять по кілька в пазухах листя. У яснотки пурпурового листя мають пурпуровий відтінок.

Сім’ядолі довжина 5…10, ширина 3…8мм, округлі, на верхівці злегка виїмчасті, біля основи з напівкруглою виїмкою, на довгих черешках. Листя сходів супротивне, довжина і ширина 10…18мм, округло-яйцевидно-серцеподібне, тупозубчасте, вкрите короткими волосками, на довгих опушених черешках. Епікотиль дрібноопушений. Гіпокотиль низький. Сходи зі специфічним запахом.

Корінь стрижневий, розгалужений. Стебло пряме, чотиригранне, опушене, висота 15…40см. Листя серцеподібно-яйцевидне, зарубчасте, нижнє на довгих, верхнє на коротких черешках. Квітки в стеблових зближених кільцях, віночок рожево-пурпуровий. Плід – зворотнояйцеподібний світло-сірий або зеленувато-бурий горіх з дрібними білими бородавками, довжина 2…2,5, ширина 1…1,5, товщина 0,75…1мм. Маса 1000 горішків 0,75 … 1г.

Цей вид бур’янів походить з Європи та Азії, росте так швидко, що досягає стадії дозрівання від фази проростання протягом кількох тижнів! Було натуралізовано на Британських островах, в Ірландії, західній частині США та Канаді. Один із перших польових кольорів, що з’являються навесні. Влітку сохне і впадає в сплячку, потім знову починає рости в міру того, як стає прохолодніше. Його рання поява може позначитися на якості газону або садових рослин, оскільки яснотка пурпурна може їх витіснити. Рослина вважається бур’яном, особливо за межами свого ареалу. Важливий корм для комах-запилювачів.

Яснотка пурпурна (Lamium purpurium)

Росте на полях, у садах та городах, у достатку на затінених і зволожених місцях. Поширення: європейська частина (крім Крайньої Півночі), Кавказ, Середня Азія.

Час цвітіння: середина весни, пізня весна, початок літа, середина літа.

Як боротись? Післясходові гербіциди, які мають у своєму складі метсульфурон або трифусульфат-натрій, вбивають яснотку пурпурову і не завдають шкоди навколишньому середовищу.

Рослина отруйна для собак: викликає розлади травлення.

Коні: їдять рослини свіжими, проте більше віддають перевагу сухому вигляді.

Весною, коли рослина молода, у сільській місцевості цю рослину часто збирають для корму курям.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *